FTP
FTP
A aquesta entrada anem a comentar que és el protocol FTP i anem a configurar-lo al nostre servidor VPS utilitzant el paquet ProFTPd.
Que és el protocol FTP?
FTP (File Transfer Protocol) i és l'ideal per a transferir grans blocs de dades per la xarxa.
Es precisa d'un Servidor de FTP i un client FTP.
La majoria de les pàgines web a nivell mundial són pujades als respectius servidors mitjançant aquest protocol.
L'FTP, en la majoria de servidors, és l'única manera de connectar amb el nostre lloc, per així, poder pujar (carregar) i baixar (descarregar) arxius.
Que és un servidor FTP?
Un servidor FTP és un programa especial que s'executa en un servidor connectat normalment a Internet i la seva funció és permetre el desplaçament de dades entre diferents servidors / ordinadors.Que és un client FTP?
Un client FTP utilitza el protocol FTP per connectar-se a un servidor FTP per a transferir arxius.Alguns clients de FTP bàsics vénen integrats en els sistemes operatius. No obstant això, hi ha disponibles clients amb més funcionalitats, habitualment en forma shareware / software gratuït per a Windows i com a programari lliure per a sistemes tipus Unix. Molts navegadors recents també porten integrats clients FTP (encara que un client FTP treballarà millor per a FTP privats que un navegador).
Instal·lació i configuració proFTPd
Que és proFTPD?
Proftpd és un dels servidors FTP més potents i complets disponibles per a la majoria de distribucions de Linux. Aquest servidor FTP és el favorit de molts administradors de sistemes per la configurabilitat que és capaç de proporcionar-nos.Entre totes les característiques que té, les més recalcables són:
- Permet autenticar usuaris amb casi qualsevol cosa.
- Es poden utilitzar servidors virtuals de ftp.
- Es poden tenir múltiples servidors brindant servei de ftp anònim.
- És modular.
- Un usuari amb accés per ftp únicament no requereix d'una configuració especial.
- El seu codi és lliure (aquesta llicenciat sota GPL).
Instal·lació
El primer que hem de fer és instal·lar el paquet necessari amb la comanda:sudo apt-get install profptd
*Quan realitze la comanda anterior en lloc d'intal·lar-se el proftpd s'instal·la el proftpd-basic.
Després, hem d'editar l'arxiu proftpd.conf al directori /etc/proftpd amb la comanda nano /etc/proftpd/proftpd.conf.
I el que hem de fer es buscar una línia on fique DefaultRoot i descomentar-la (llevar #). Açó ens permetrà que cada vegada que un usuari accedisca al seu compter FTP accedirà al seu directori home.
Si volem que tots els usuaris que inicien sessió accedisquen per defecte a una mateixa carpeta, hem de canviar el paràmetre DefaultRoot i afegir la ruta a què vulguem que accedeixin. Per exemple, en el nostre cas, tenim una carpeta anomenada public_html en cada usuari i volem que tots accedisquen a eixe directori per defecte. L'arxiu de configuració quedarà de la següent manera:
A continuació reiniciarem el server per a que s'apliquen els canvis realitzats. Utilitzarem la comanda: sudo /etc/init.d/proftpd restart
Filezilla
Per comprovar si el servidor funciona anem a utilitzar una aplicació que farà de client anomenada Filezilla.
FTP Filezilla un dels clients FTP multiplataforma més coneguts i utilitzats en l'actualitat.
Per instal·lar-lo anem a utilitzar la comanda: sudo apt-get install filezilla
*S'instal·larà sobre el nostre ordinador, NO sobre l'VPS.
Quan entrem a l'aplicació se'ns obrirà una finestra com aquesta.
Per connectar-se al servidor deurem plenar les 4 caselles de la part superior amb les dades corresponents d'aquest.
Si tot ha anat correctament podem veure que han canviat les dos finestres de la dreta. La de la part superior llistarà els directoris i l'inferior els arxius d'aquest.
Ara, per seguir comprovant si funciona, anem a crear un arxiu des del servidor i si refresquem Filezilla podem veure que apareix.
Ara anem a avanar un poc més amb el servidor i anem a fer que es puga entrar de forma anònima.
Configurar el servidor per entrar de forma anònima
Tornem a editar l'arxiu /etc/proftpd/proftpd.conf i busquem una serie de línies que estiguen entre <Anonymous> i </Anonymous> i les descomentem totes (llevem el #).
*Les línies que tenen dos # tan sols llevem 1. Tal i com fica en un comentari del fitxer: Uncomment this if you are brave. (Descomenta açó si eres valent). I com nosaltres no sabem tant doncs les deixem comentades.
I reiniciem el servei amb la comanda: sudo systemctl restart proftpd.
Per comprovar si funciona, obrim altra vegada el Filezilla e intentem tornar a connectar-se al nostre servidor FTP. Aquesta vegada sols ficarem l'IP.
Com podem veure al sols haver ficat l'IP la mateixa ferramenta ens autocompleta el camp Nombre de usuario amb el nom anonymous.
Podem saber que ha funcionat ja que a la finestra superior esquerra tenim l'icona d'una carpeta amb una / representat el directori que hem ficat al pas anterior (<Anonymous /srv/doc>)
També podem indicar quins usuaris poden accedir i quins no. Llavors, el que anem a fer per acabar, és aquesta última part.
Permetre i denegar usuaris
Per realitzar aquest últim punt, hem de tornar a editar l'arxiu:
/etc/proftpd/proftpd.conf.
Però abans, he creat un usuari anomenat pleb amb la comanda:
sudo adduser pleb.
Una vegada fet l'anterior pas, configurarem l'arxiu comentat al principi. Afegirem al final d'aquest les línies remarcades a la següent captura.
- AllowUser: Permetem que puga accedir un usuari específic.
- DenyUser: Deneguem l'entrada a un usuari específic.
- DenyAll: Bloquejem l'accés a tots els usuaris excepte els que hem especificat amb AllowUser.
- AllowAll: Permetem que tots els usuaris com anonymous es connecten a l'FTP
Obrim per última vegada el Filezilla i provem a accedir amb l'usuari pleb.
Com podem veure ens ha rebutjat ja que aquest usuari no té permés l'accés.
I aquest seria la fi del tutorial. Se que ha sigut el més extens però volia ensenyar bastants coses que pots fer amb l'FTP -encara que es poden fer més coses- per tindre'n una major preparació.
Qualsevol millora, dubte o suggeriment sempre serà benvingut a la fí de millorar tan el blog com les activitats que anem realitzant.
Comentarios
Publicar un comentario